Wiedza o winie
Polecamy serię artykułów prezentujących podstawy wiedzy o winie. Przegląd charakterystyki regionów winiarskich, odmian winorośli i terminologii używanej w opisach win i producentów. Wiedza przydatna dla początkujących jak i szybka ściągawka dla profesjonalistów z doświadczeniem.
Charakterystyka win z Australii
Australia mając zaledwie 2,3% światowej produkcji wina (mniej niż sam region Bordeaux) wywiera wpływ nieproporcjonalnie większy do posiadanego udziału. Od 1985 roku eksport win z Australii wzrósł z 8 do 200 milionów litrów rocznie. To wszystko dzięki nowoczesnej...
Sangiovese
Już geneza nazwy szczepu Sangiovese nie nastraja krotochwilnie. Wywodzi się z języka łacińskiego „Sanguis Jovis" – krew Jowisza. Przypuszcza się, że uprawiali go już Etruskowie, a nazwa sugeruje nam, że wino ma głęboką barwę i zwykle jest silnie...
Charakterystyka win chilijskich
Kulturę uprawy i picia wina Ameryka Południowa zawdzięcza w dużej mierze podobnie jak i Europa mnichom, a w tym wypadku dokładniej rzecz biorąc - misjonarzom. Misjonarze wraz z konkwistadorami szerząc wiarę, potrzebowali wina do potrzeb liturgicznych - szerzyli zatem...
Kanadyjskie wina lodowe (icewines)
Gdyby nas spytać z czym kojarzy nam się Kanada, to odpowiedzi mogłoby być mnóstwo, ale raczej na pierwszym miejscu nie padałaby odpowiedź „z winem". Kraj klonowego liścia przywodzi na myśl raczej przejmujące zimno niż klimaty śródziemnomorskie. Tymczasem w...
Charakterystyka win z Francji
Na przełomie tysiącleci francuscy winiarze znaleźli się w dość kłopotliwej sytuacji. W ciągu trzech ostatnich dekad XX wieku przeciętna konsumpcja wina we Francji spadła o połowę (przy tym średni wiek ludzi pijących wino codziennie wzrósł z trzydziestu do...
Cabernet Franc
Cabernet Franc to anonimowy (lub chociaż półanonimowy) bohater, zwykle chowa się za plecami innych. Choć, wspólnie z Carmenere rozsławił region Bordeaux, to dziś mówiąc o Cabernet mamy na myśli zwykle tą bardziej zawadiacką odmianę czyli Cabernet Sauvignon. Cabernet...
Charakterystyka win niemieckich
Wina niemieckie przeżywają poważny kryzys już od wielu lat. Wielu konsumentów kojarzy je po prostu ze słodką lemoniadą (Liebfraumilch) i nie rozumie skomplikowanego systemu nazewnictwa stosowanego w Niemczech. Mówiąc o winach niemieckich nie sposób nie wspomnieć o...
Nebbiolo
Nazwa szczepu Nebbiolo sugeruje nam jego związki z mgłą (po włosku nebbia). Prawdopodobnie zdolność przetrwania we mgle pozwoliła odmianie zdominować wzgórza regionu Langhe, a ściślej wiecznie zamglone okolice rzeki Tanaro przepływającej przez miasteczko Alba. Nazwa...
Charakterystyka win z Nowej Zelandii
Nowa Zelandia rozpoczęła swą karierę na międzynarodowej scenie winiarskiej w połowie lat osiemdziesiątych. Od tamtego okresu ich eksport wzrósł z mniej więcej 100,000 litrów rocznie do ponad 15 milionów. Nowa Zelandia znana jest głównie z win białych, szczególnie zaś...
Charakterystyka szczepu winiarskiego Tempranillo
Tempranillo jest szczepem rozsławiającym winiarską Hiszpanię. Może się zdarzyć, że nawet nie wiemy, że pijemy wino z tego szczepu i to nie tylko dlatego, że nazwa Tempranillo jest różnie wymawiana w zależności od regionu. Zmienia też samą nazwę. W Katalonii znany jest...