Wiedza o winie

Polecamy serię artykułów prezentujących podstawy wiedzy o winie. Przegląd charakterystyki regionów winiarskich, odmian winorośli i terminologii używanej w opisach win i producentów. Wiedza przydatna dla początkujących jak i szybka ściągawka dla profesjonalistów z doświadczeniem.

 

Charakterystyka win z Australii

Australia mając zaledwie 2,3% światowej produkcji wina (mniej niż sam region Bordeaux) wywiera wpływ nieproporcjonalnie większy do posiadanego udziału. Od 1985 roku eksport win z Australii wzrósł z 8 do 200 milionów litrów rocznie. To wszystko dzięki nowoczesnej...

czytaj dalej

Sangiovese

Już geneza nazwy szczepu Sangiovese nie nastraja krotochwilnie. Wywodzi się z języka łacińskiego „Sanguis Jovis" – krew Jowisza. Przypuszcza się, że uprawiali go już Etruskowie, a nazwa sugeruje nam, że wino ma głęboką barwę i zwykle jest silnie...

czytaj dalej

Charakterystyka win chilijskich

Kulturę uprawy i picia wina Ameryka Południowa zawdzięcza w dużej mierze podobnie jak i Europa mnichom, a w tym wypadku dokładniej rzecz biorąc - misjonarzom. Misjonarze wraz z konkwistadorami szerząc wiarę, potrzebowali wina do potrzeb liturgicznych - szerzyli zatem...

czytaj dalej

Kanadyjskie wina lodowe (icewines)

Gdyby nas spytać z czym kojarzy nam się Kanada, to odpowiedzi mogłoby być mnóstwo, ale raczej na pierwszym miejscu nie padałaby odpowiedź „z winem". Kraj klonowego liścia przywodzi na myśl raczej przejmujące zimno niż klimaty śródziemnomorskie. Tymczasem w...

czytaj dalej

Charakterystyka win z Francji

Na przełomie tysiącleci francuscy winiarze znaleźli się w dość kłopotliwej sytuacji. W ciągu trzech ostatnich dekad XX wieku przeciętna konsumpcja wina we Francji spadła o połowę (przy tym średni wiek ludzi pijących wino codziennie wzrósł z trzydziestu do...

czytaj dalej

Cabernet Franc

Cabernet Franc to anonimowy (lub chociaż półanonimowy) bohater, zwykle chowa się za plecami innych. Choć, wspólnie z Carmenere rozsławił region Bordeaux, to dziś mówiąc o Cabernet mamy na myśli zwykle tą bardziej zawadiacką odmianę czyli Cabernet Sauvignon. Cabernet...

czytaj dalej

Charakterystyka win niemieckich

Wina niemieckie przeżywają poważny kryzys już od wielu lat. Wielu konsumentów kojarzy je po prostu ze słodką lemoniadą (Liebfraumilch) i nie rozumie skomplikowanego systemu nazewnictwa stosowanego w Niemczech. Mówiąc o winach niemieckich nie sposób nie wspomnieć o...

czytaj dalej

Nebbiolo

Nazwa szczepu Nebbiolo sugeruje nam jego związki z mgłą (po włosku nebbia). Prawdopodobnie zdolność przetrwania we mgle pozwoliła odmianie zdominować wzgórza regionu Langhe, a ściślej wiecznie zamglone okolice rzeki Tanaro przepływającej przez miasteczko Alba. Nazwa...

czytaj dalej

Charakterystyka win z Nowej Zelandii

Nowa Zelandia rozpoczęła swą karierę na międzynarodowej scenie winiarskiej w połowie lat osiemdziesiątych. Od tamtego okresu ich eksport wzrósł z mniej więcej 100,000 litrów rocznie do ponad 15 milionów. Nowa Zelandia znana jest głównie z win białych, szczególnie zaś...

czytaj dalej
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram