Wiedza o winie
Polecamy serię artykułów prezentujących podstawy wiedzy o winie. Przegląd charakterystyki regionów winiarskich, odmian winorośli i terminologii używanej w opisach win i producentów. Wiedza przydatna dla początkujących jak i szybka ściągawka dla profesjonalistów z doświadczeniem.
Charakterystyka win niemieckich
Wina niemieckie przeżywają poważny kryzys już od wielu lat. Wielu konsumentów kojarzy je po prostu ze słodką lemoniadą (Liebfraumilch) i nie rozumie skomplikowanego systemu nazewnictwa stosowanego w Niemczech. Mówiąc o winach niemieckich nie sposób nie wspomnieć o...
Nebbiolo
Nazwa szczepu Nebbiolo sugeruje nam jego związki z mgłą (po włosku nebbia). Prawdopodobnie zdolność przetrwania we mgle pozwoliła odmianie zdominować wzgórza regionu Langhe, a ściślej wiecznie zamglone okolice rzeki Tanaro przepływającej przez miasteczko Alba. Nazwa...
Charakterystyka win z Nowej Zelandii
Nowa Zelandia rozpoczęła swą karierę na międzynarodowej scenie winiarskiej w połowie lat osiemdziesiątych. Od tamtego okresu ich eksport wzrósł z mniej więcej 100,000 litrów rocznie do ponad 15 milionów. Nowa Zelandia znana jest głównie z win białych, szczególnie zaś...
Charakterystyka szczepu winiarskiego Tempranillo
Tempranillo jest szczepem rozsławiającym winiarską Hiszpanię. Może się zdarzyć, że nawet nie wiemy, że pijemy wino z tego szczepu i to nie tylko dlatego, że nazwa Tempranillo jest różnie wymawiana w zależności od regionu. Zmienia też samą nazwę. W Katalonii znany jest...
Charakterystyka szczepu Gewurztraminer
Gewurztraminer jest jednym z najbardziej charakterystycznych szczepów, kochany przez początkujących, niedoceniany przez średnio zaawansowanych i uwielbiany przez znawców. Niemal różowe winogrona dają wina głębokie, pełne, tłuste o najbardziej skoncentrowanym i...
Charakterystyka szczepu winiarskiego Zinfandel
Amerykanie przez lata żyli w błogiej nieświadomości sądząc, że Zinfandel jest rdzennym szczepem amerykańskim. Aby tą tezę uwiarygodnić (bądź podważyć) w latach 90-tych ubiegłego wieku zaczęto prowadzić badania genetyczne. Okazały się one tak skomplikowane, że...
Riesling co to za wino? Charakterystyka i pochodzenie
Riesling to szlachetna, biała odmiana winorośli, której zawdzięczamy wspaniałe wina z Alzacji, Austrii i Niemiec. Jakkolwiek nazwa Riesling była w czasach PRL bardzo popularna, oznaczała jednak potocznie każde lekkie, białe wino, bez wnikania w szczegóły jego...
Nero d’Avola
Sycylia jest obecnie najbardziej rozwojowym włoskim regionem. Próbuje zastapić na trzecim miejscu podium (za Toskanią i Piemontem) region Veneto. Ogromna w tym zasługa typowo sycylijskiego szczepu Nero d'Avola. Sycylia jest obecnie najbardziej rozwojowym włoskim...
Pinot Noir
Pinot Noir to chyba najbardziej "kobiecy" czerwony szczep, jego stolica to oczywiście Burgundia. Daje wina o delikatnym zabarwieniu i sporej zawartości tanin, ze względu na podatność na gnicie preferuje dobrze drenowane gleby. Pinot Noir to chyba najbardziej "kobiecy"...
Charakterystyka szczepu Carmenere
Warto pochylić się dwie chwile nad tym arcyciekawym szczepem. Historia jego pochodzenia może stanowić ciekawy przyczynek w dyskusji na temat rywalizacji win europejskich z nowoświatowymi. Otóż Carmenere był niezwykle rozpowszechniony w Bordeaux do połowy XIX wieku....