Wiedza o winie

Polecamy serię artykułów prezentujących podstawy wiedzy o winie. Przegląd charakterystyki regionów winiarskich, odmian winorośli i terminologii używanej w opisach win i producentów. Wiedza przydatna dla początkujących jak i szybka ściągawka dla profesjonalistów z doświadczeniem.

 

Szczep Muller Thurgau

Historię tej odmiany znamy dość dobrze. Została stworzona przez profesora Hermana Mullera ze szwajcarskiego kantonu Thurgau. Wobec nowego szczepu używa się też czasem nazwy Rivaner. Jest to kontynuacja pewnej pomyłki. Wcześniej sądzono, że udało się skrzyżować...

czytaj dalej

Wina z Hiszpanii

Hiszpania jest krajem o największym areale winnic na świecie, stanowią one aż 15 % globalnych upraw. Wystarczy spojrzeć na mapę tego państwa, aby dostrzec, że miejsc gdzie wina się nie produkuje jest znacznie mniej niż tych zajętych przez winorośl. Czy tak ogromny...

czytaj dalej

Maceracja węglowa – czym jest?

Czasem spotykamy się z terminem maceracja węglowa. Co może robić węgiel przy produkcji wina i czy należy się tego obawiać? Otóż o maceracji węglowej mówimy w sytuacji gdy grona nie są zgniatane, aby uzyskać z nich sok. Fermentacja zachodzi już wewnątrz owocu do chwili...

czytaj dalej

Szczepy Pinot Gris

Pinot Gris jest szczepem uważanym za mutację słynnego Pinot Noir. Nie dziwi więc, że, podobnie jak Pinot Noir, pochodzi z Burgundii. Pod koniec wieku XIII dotarł do Szwajcarii, a kilkadziesiąt lat później na Węgry. Pinot Gris jak na odmianę białą ma wyjątkowo ciemną...

czytaj dalej

Ile kalorii ma wino?

Wprawdzie wino nie zawiera tłuszczu, ale nie znaczy to jeszcze że nie zawiera żadnych kalorii. Zawartość kalorii w winie zależy głównie od zawartości alkoholu i cukrów, dlatego też kieliszek słodkiego wina deserowego a kieliszek delikatnego wina włoskiego będą miały...

czytaj dalej

Kolory wina. Wino białe czy czerwone?

Wydaje się, że nie ma prostszego kryterium wyboru wina niż jego kolor. Tylko, że nie zdajemy sobie na co dzień sprawy z tego jaką paletę barw przygotowali dla nas winiarze. O ile wina białe i czerwone znają nawet zagorzali abstynenci, o tyle przy innych kolorach...

czytaj dalej

Charakterystyka win z Australii

Australia mając zaledwie 2,3% światowej produkcji wina (mniej niż sam region Bordeaux) wywiera wpływ nieproporcjonalnie większy do posiadanego udziału. Od 1985 roku eksport win z Australii wzrósł z 8 do 200 milionów litrów rocznie. To wszystko dzięki nowoczesnej...

czytaj dalej

Sangiovese

Już geneza nazwy szczepu Sangiovese nie nastraja krotochwilnie. Wywodzi się z języka łacińskiego „Sanguis Jovis" – krew Jowisza. Przypuszcza się, że uprawiali go już Etruskowie, a nazwa sugeruje nam, że wino ma głęboką barwę i zwykle jest silnie...

czytaj dalej
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram