Wiedza o winie
Polecamy serię artykułów prezentujących podstawy wiedzy o winie. Przegląd charakterystyki regionów winiarskich, odmian winorośli i terminologii używanej w opisach win i producentów. Wiedza przydatna dla początkujących jak i szybka ściągawka dla profesjonalistów z doświadczeniem.
Film degustacyjny: Montespada Sole di Sardegna Vermentino di Gallura
Producent: Montespada Wino: Sole Di Sardegna Rocznik: 2020 Apelacja: DOCG Vermentino Di Gallura Superiore Region: Sardynia, Włochy Szczep: vermentino https://www.wineonline.pl/produkt/montespada-isole-di-sardegna-vermentino-di-gallura-superiore/
Prosecco – rodzaje, z czym pić, jak kupować? Przewodnik Wineonline
Wino z nalewaka, znane również jako wino z kija, to nowoczesna metoda serwowania wina, która zyskuje coraz większą popularność. W tym przypadku wino jest przechowywane w tzw. kegach o pojemności kilkunastu litrów, zamiast tradycyjnych szklanych butelek. Kiedy...
Film degustacyjny: Cabeça de Toiro Reserva Touriga Nacional
Producent: Enoport Wino: Cabeça de Toiro Reserva Touriga Nacional Rocznik: 2018 Apelacja: DO Tejo Region: Tejo, Portugalia Szczepy: touriga nacional https://www.wineonline.pl/produkt/cabeca-de-toiro-reserva-touriga-nacional/
Film degustacyjny: Nardelli Cortica Cabernet Primitivo
Producent: Nardelli Wino: Cortica Cabernet Primitivo Rocznik: 2021 Apelacja: IGP Puglia Region: Apulia, Włochy Szczepy: cabernet sauvignon, primitivo https://www.wineonline.pl/produkt/nardelli-cortica-cabernet-primitivo/
Film degustacyjny: Ornella Molon Prosecco Rosé Brut
Producent: Ornella Molon Wino: Prosecco Rosé Brut Rocznik: 2021 Region: Veneto, Włochy Apelacja: DOC Prosecco Rosé Szczepy: glera, pinot noir Dojrzewanie: 2 miesiące https://www.wineonline.pl/produkt/ornella-molon-prosecco-extra-dry/
Na co zwracać uwagę wybierając dostawcę win i alkoholi?
Wybór odpowiedniego dostawcy win i alkoholi do restauracji jest ważną decyzją, przed którą stanąć musi każdy świadomy właściciel lub menadżer. Wino i inne alkohole są integralną częścią oferty niemal każdej restauracji. Odpowiednio dobrana karta win i alkoholi buduje...
Wina do restauracji, hoteli i gastronomii, jakie butelki i szczepy powinien posiadać restaurator w karcie win? Krótki poradnik.
Jeśli chcesz wprowadzić do swojego lokalu gastronomicznego wino, powinieneś dostosować ofertę win w swojej karcie do preferencji swoich gości oraz do rodzaju serwowanej kuchni. Na przykład, jeśli serwuje się dania mięsne, warto zaoferować wina o mocniejszym...
18 czerwca – Międzynarodowy Dzień Sushi
18 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sushi. Jak dobierać wino do sushi?
Szczep Gamay – charakterystyka
Dziś trudno w to uwierzyć, ale był moment gdy Gamay był szczepem skazanym na zagładę. W roku 1395 burgundzki książe Filip Śmiały uznał, że Gamay nie jest w stanie konkurować z Pinot Noir i nakazał wyciąć wszystkie winnice. Całe szczęście, że Gamay został przygarnięty...
Charakterystyka szczepu Negroamaro
Dosłowne tłumaczenie nazwy szczepu Negroamaro może sugerować, że mamy do czynienia z odmianą gorzką i czarną. Negroamaro jest uprawiany głównie w południowych Włoszech, zwłaszcza w Apulii. Niejako w przeciwieństwie do Primitivo daje wina z wyraźnie zaznaczoną...