(Shiraz)
Historia szczepu Syrah zaczyna się na Środkowym Wschodzie, w mieście Shiraz (leży na południowym zachodzie dzisiejszego Iranu), skąd szczep przywędrował do Doliny Rodanu. Nie jest pewne kto go tu przywiózł, jest natomiast wiadome, iż jest tu już obecny od czasów rzymskich.
Historia szczepu zaczyna się na Środkowym Wschodzie, w mieście Shiraz (leży na południowym zachodzie dzisiejszego Iranu), skąd szczep przywędrował do Doliny Rodanu. Nie jest pewne kto go tu przywiózł, jest natomiast wiadome, iż jest tu już obecny od czasów rzymskich.
We Francji zajmuje zaledwie 2% powierzchni upraw szczepów czerwonych, jednak w północnej części doliny Rodanu, wina takie jak Hermitage czy Côte Rôtie (gdzie do Syrah dodaje się szczyptę Viognier) mogą z powodzeniem stać na jednym stole obok najlepszych win Bordeaux czy Burgundii.
Ślady Syrah w Australii (zwany tu Shiraz), która obok Doliny Rodanu jest główny miejscem uprawy tego szlachetnego szczepu, są łatwiejsze do wychwycenia; najprawdopodobniej sadzonki zostały tu przywiezione przez James Busby z wycieczki do Europy w 1832 roku.
Syrah jest stosunkowo prosty w uprawie i daje wyższe plony niż Cabernet Sauvignon, dlaczego zatem jest tak mało uprawiany w różnych częściach świata? Jest bowiem o wiele trudniej zrobić dobrej jakości wino z tych gron niż np. z Cabernet Sauvignon. Syrah, podobnie jak dobry Cabernet Sauvignon czy Nebbiolo, potrzebuje czasu aby uwidocznić swój cały potencjał, jednak po jego upływie daje wina potężne i doskonałe.
Nowe plantacje Syrah koncentrują się głównie w południowej części Doliny Rodanu i w rejonie Langwedocji. Szczep ten zdobywa coraz większą popularność – dziś 80% całej powierzchni upraw Syrah we Francji, to krzewy nie starsze niż 15 lat.
Shiraz jest flagowym szczepem Australii, gdzie jest uprawiany w całym kraju, ze szczególnym uwzględnieniem bardziej gorących stref klimatycznych. Ponieważ jest uprawiany prawie wszędzie jest często w towarzystwie Grenache podstawą prostych win czerwonych (Australian red); w towarzystwie Cabernet Sauvignon jest już winem ciekawszym.
Poważniejsze wina z Syrah produkuje się w Australii w dwóch regionach: Barossa Valley i Hunter Valley (szczególnie w części Lower Hunter); z Barossy pochodzi najbardziej znane australijskie wino Grange, którego podstawą są tutejsze grona Shiraz. Jednym z głównych kluczy do stworzenia dobrego Syrah są niskie plony, które są czasem limitowane nawet do 1,5 tony z hektara.