Nowa Zelandia rozpoczęła swą karierę na międzynarodowej scenie winiarskiej w połowie lat osiemdziesiątych. Od tamtego okresu ich eksport wzrósł z mniej więcej 100,000 litrów rocznie do ponad 15 milionów.
Nowa Zelandia znana jest głównie z win białych, szczególnie zaś z Sauvignon Blanc, które są dziś uznawane za jedne z najlepszych na świecie (szczególnie pochodzące z regionu Marlborough). Jednak ostatnie lata pokazują również bardzo interesujące wyniki w kategorii Pinot Noir oraz w mieszankach Cabernet Sauvignon z Merlot.
Nowa Zelandia położona jest na dwóch wyspach (North i South Island), na których z kolei można wyróżnić podział na określone regiony winiarskie. Warunki klimatyczne na wyspie północnej pozwoliły lepiej zaaklimatyzować się czerwonym odmianom z Cabernet Sauvignon i Merlot na czele. Z kolei chłodniejszy klimat południowej wyspy doskonale nadaje się do uprawy Sauvignon Blanc.
Do najważniejszych regionów produkcji należą: Marlborough (najlepsze Sauvignon Blanc) i Hawkes Bay (doskonałe Cabernet Sauvignon i Merlot).