Merlot, a dokładniej rzecz biorąc Merlot Noir (istnieje inna odmiana Merlot Blanc) stanowi podstawę bodaj najlepszych win czerwonych na świecie, na czele z Chateau Pétrus z Pomerol. Jest używany w mniejszym lub większym stopniu do złagodzenia charakteru Cabernet Sauvignon we wszystkich wielkich Chateau w Bordeaux.

Merlot, a dokładniej rzecz biorąc Merlot Noir (istnieje inna odmiana Merlot Blanc) stanowi podstawę bodaj najlepszych win czerwonych na świecie, na czele z Chateau Pétrus z Pomerol. Jest używany w mniejszym lub większym stopniu do złagodzenia charakteru Cabernet Sauvignon we wszystkich wielkich Chateau w Bordeaux.
 
Charakteryzuje się wczesnym kwitnieniem (co jest groźne w przypadku wiosennych przymrozków) i stosunkowo wczesnym dojrzewaniem (około 2 tygodni przed Cabernet Sauvignon). W porównaniu do Cabernet grona Merlot zawierają mniej tanin, więcej cukru i w przypadku gorącego lata również mniej kwasów.
 
Merlot jest szczepem dominującym w Bordeaux, gdzie jego powierzchnia upraw jest prawie dwukrotnie większa niż Cabernet Sauvignon. Najbardziej charakterystyczny jest jednak dla prawobrzeżnej Żyrondy, gdzie jest szczepem dominującym w okręgach St Emilion, Pomerol, Bourg, Blaye czy Fronsac. W podstawowym winie AOC Bordeaux znajdziemy zazwyczaj większość Merlot, który sprawia iż wino jest gładkie i gotowe do picia stosunkowo szybko, podczas gdy odrobina Cabernet nadaje mu wigoru i zapewnia wsparcie tanin.
 
Ze względu na swoją wysoką wydajność jest z jednej strony ceniony przez producentów, z drugiej zaś karcony przez konsumentów. We Francji obok Bordeaux głównym obszarem uprawy jest Langwedocja – Roussillion, gdzie jest zarówno składnikiem mieszanek jak i win szczepowych.
 
We Włoszech jest uprawiany w 14 z 20 regionów winiarskich z nastawieniem na produkcję win do szybkiej konsumpcji. Większe uprawy znajdziemy również na Węgrzech, gdzie jest lokalnie nazywany Médoc Noir; produkowany jest jako wino szczepowe, a w towarzystwie Kékfrankos, Oporto czy Kadarki stanowi podstawę Byczej Krwi.
 
W południowej Ameryce jest uprawiany zarówno w Chile jak i Argentynie, jednak daleko mu do upraw Cabernet czy Malbec, z uwagi na malejącą w miarę dojrzewania zawartość kwasów, która w stosunkowo ciepłych klimatach tych krajów może dawać wina płaskie i bez werwy. Co ciekawe, ostatnie badania wykazują iż duża część tego co było w Chile uważane za Merlot to w rzeczywistości Carmenere (niegdyś, jeszcze przed atakiem filoksery szeroko uprawiany w Bordeaux).
 
W Australii z uwagi na stosowanie Shiraz do mieszania z Cabernet, Merlot zajmuje stosunkowo niewielką powierzchnię upraw; w Nowej Zelandii z kolei ma dużo większą szansę powodzenia ze względu na panujący tam chłodniejszy klimat; również Kalifornia ma potencjał do wykorzystania w produkcji Merlot.
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram