Wielu miłośników wina robi na pamiątkę notatki na temat win. Fachowa ocena wina może być dużo prostsza niż to się może wydawać, wystarczy skorzystać z jednej z dwóch przedstawionych propozycji.
Pierwsza z nich jest bardziej opisowa ale i mniej dokładna, druga zaś pozwala na dość precyzyjną i fachową ocenę. W obu przypadkach otrzymywany wynik mieści się w skali od 0 do 20 punktów (taka skala jest stosowana częściej w Europie), jeśli chcemy otrzymać punktację amerykańską (od 50 do 100 punktów), wystarczy otrzymany wynik pomnożyć przez 2,5 i dodać 50. Na przykład wino, które otrzymało 16 punktów w skali do 20 jest równoważne z oceną 90 w skali do 100 (16×2,5+50=90).
Powodzenia i dobrej zabawy!
Tabela opisowa (4 pola):
Pozwala na zachowanie formy opisowej. Oceniane są cztery aspekty:
– Wygląd (0-4 punktów)
– Aromat (0-6 punktów)
– Smak (0-6 punktów)
– Wrażenie ogólne (0-4 punktów)
Tabela punktowa:
Ten bardziej rozbudowany system składający się z 12 pól pozwala na dość precyzyjną i profesjonalną ocenę wina. Brane są pod uwagę następujące składniki:
– Klarowność (0-1)
– Kolor (0-1)
– Aromat (0-2)
– Bukiet (0-3)
– Moc (0-1)
– Taniny (1-2)
– Kwasowość (1-2)
– Cukier (0-1)
– Równowaga (0-1)
– Koniec (0-2)
– Wrażenie (0-1)
– Podsumowanie (0-3)
A oto jak interpretuje się wyniki:
Skala 0-20 europejska |
Skala 50-100 amerykańska |
Ocena |
0-4 | 50-59 |
To nie było wino |
5-8 | 60-69 |
Kiepskie |
9-12 | 70-79 |
Średnie |
13-14 | 80-84 |
Dobre |
15-16 | 85-89 |
Bardzo dobre |
17-18 | 90-94 |
Wyśmienite |
19-20 | 95-100 |
Klasyka |