Kulturę uprawy i picia wina Ameryka Południowa zawdzięcza w dużej mierze podobnie jak i Europa mnichom, a w tym wypadku dokładniej rzecz biorąc – misjonarzom. Misjonarze wraz z konkwistadorami szerząc wiarę, potrzebowali wina do potrzeb liturgicznych – szerzyli zatem jednocześnie wraz z wiarą kulturę uprawy i przerobu winorośli.
Istotne zwiększenie areału upraw nastąpiło w połowie XIX wieku dzięki arystokracji, która zaczęła wzorować tutejsze winnice na tych z Bordeaux. Większość z tych wczesnych winnic powstała w regionie Maipo Valley, który po dziś dzień jest sercem przemysłu winnego Chile. Najlepsze chilijskie wina są do dziś robione z tradycyjnych szczepów regionu Bordeaux: Cabernet Sauvignon, Merlot i Sauvignon Blanc.
Czerwone wina wydają się być najlepszym wyborem z tego kraju. Są orzeźwiające, doskonale harmonizują z jedzeniem, posiadają klarowny owocowy charakter, są dobrze zrównoważone i mają stosunkowo mało tanin. Większość z nich przeznaczonych jest do spożycia w 2-3 roku po zebraniu, są jednak i takie które potrzebują dalszego leżakowania.
Wśród interesujących win białych należy z pewnością wymienić Sauvignon Blanc i Chardonnay (chociaż istotne zwiększenie powierzchni upraw tego ostatniego nastąpiło jednak dopiero przed 10 laty).
Ponieważ pogoda z roku na rok jest praktycznie niezmienna, niezależnie od rocznika możemy cieszyć się tymi winami. Doskonały klimat zapewniają z jednej strony strzelające w niebo Andy, z drugiej zaś zbawienny wpływ oceanu.