Australia mając zaledwie 2,3% światowej produkcji wina (mniej niż sam region Bordeaux) wywiera wpływ nieproporcjonalnie większy do posiadanego udziału. Od 1985 roku eksport win z Australii wzrósł z 8 do 200 milionów litrów rocznie.
To wszystko dzięki nowoczesnej technologii – australijscy producenci wina są obecnie uznawani za najnowocześniejszych na świecie. A wszystko zaczęło się w 1788 roku, kiedy to przywieziono i zasadzono pierwsze krzewy vitis vinifera w okolicach Sydney.
Aż do lat siedemdziesiątych ubiegłego stulecia, Australia była znana na świecie jako eksporter win likierowych (typu sherry). Jednak wraz ze zmianami w gustach konsumentów i odejściu od win słodkich w kierunku win wytrawnych, zmieniła się również struktura produkowanych tam win.
Do najbardziej uznanych szczepów australijskich należą Shiraz i Chardonnay, powoli dołączają do nich Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Semillion i Riesling.
Dzięki specyficznemu klimatowi, wina australijskie charakteryzują się bogatym owocowym aromatem. Co więcej, w przeciwieństwie do win pochodzących z Europy, wina australijskie są o wiele mniej zależne od kaprysów pogody czy pór roku.