Azienda Agricola Jasci

Posiadłość rodziny Jasci położona jest na wzgórzach wznoszących się 250 metrów nad Adriatykiem, tuż obok nadmorskiego kurortu Vasto w Abruzji. Rodzina Jasci uprawia winogrona i produkuje wino od trzech pokoleń. Na początku lat 60-tych, Pasquale i Maria Jasci postanowili skupić się na uprawie winorośli i produkcji wina. W 1980 roku ich syn Giuseppe postanowił przekształcić gospodarstwo w organiczne, stając się jedną z pierwszych dziesięciu winiarni we Włoszech, które otrzymały certyfikat ekologiczny. Obecnie prowadzona przez wnuka Donatello i jego żonę Pierę, Jasci jest drugim co do wielkości pojedynczym plantatorem w całym regionie. Wina dojrzewają w dębowych beczkach krótko lub wcale i mają czystość smaku, która jest rzadkością w tej cenie. Oprócz obowiązków w winiarni, Donatello Jasci pełnił funkcję prezesa lokalnego Konsorcjum Producentów Organicznych.

Pełna gama win Jasci w naszej ofercie: kliknij TU.

 

Łukasz Bogumił: Od niemal dziesięciu lat jestem głównym sommelierem importera win Wineonline w Warszawie, gdzie odpowiadam za szkolenia dla pracowników, degustacje dla klientów oraz opiekę merytoryczną nad treścią publikacji drukowanych i online.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
YouTube
LinkedIn
Instagram